dimecres, 19 de setembre del 2007

El transport a San Francisco

Bé, ja torno a estar per aquí!!! la següent entrega de les meves aventurilles tractarà del transport en aquesta gran ciutat!! La xarxa de transports de San Francisco capital es diu Muni i vindria a ser com la TMB de Barcelona. Aquest nom és el diminutiu de "Municipal Railway" (ferrocarril municipal) però realment tothom li diu Muni i són una xarxa de tramvies i autobusos. Una cosa curiosa dels tramvies és que la gran part del seu recorregut és descobert però a partir d'unes parades són soterrats i es converteixen en metros. A més, hi ha 5 línies que comparteixen la mateixa via així que si vas en un i vols fer transbord, només t'has de baixar i esperar-te al mateix lloc on t'has baixat a que arribi el que vols! això està molt bé perquè així t'estalvies fer el transbord (qui no voldria estalviar-se el de passeig de gràcia???) però també té un gran inconvenient i és que llavors la cosa s'enlenteix molt, entre que donen pas a cadascun i tota la mandanga... per sort, jo no he d'anar a aquelles parades!! us poso una foto dels tramvies del Muni, perquè us en feu a la idea!! (aquest és el que agafo cada dia per anar a la feina, que està al costat de casa meva).
Després del Muni he d'agafar un autobús que està de conya perquè és gratis!! la UCSF (Universitat de California San Francisco) té tot una sèrie d'autobusos que connecten els diferents edificis que té la universitat per tota la ciutat!! i deu ni do els que hi ha!!! i no només s'hi poden pujar alumnes de la universitat sinó també metges que vagin a l'hospital que està associat a la universitat, gent que vagi a veure pacients a l'hospital de la UCSF,... vaja, que pot pujar qui vulgui i sense pagar un duro perquè ni et pregunten!!
Us poso una altra foto que és del camí que tinc quan torno cap a casa, quan espero a la parada del Muni. No sé si es veu gaire bé, però el carrer està ple de pujades i baixades i al fons es veu l'oceà!

Però crec que el Muni té un gran inconvenient i és que per comprar un bitllet has de tenir els diners exactes (1'5$), la qual cosa fa que sempre necessitis tenir canvi!! hi ha una maquineta on has de ficar els bitllets i les monedes i llavors quan has pagat, li sona un xiulet al conductor i et dóna el bitllet. Així que cada vegada que anava a comprar el menjar havia de demanar que em canviessin moltes monedes!! jejeje. Fins que vaig descobrir el bitllet que és com la T-Mes (que és el bitllet que té el Toad a la foto d'abaix) però que només els venen en llocs determinats als que molta gent ha d'anar expressament!! si estàs en la primera setmana del mes, pots anar a alguns supermercats determinats (¿?¿? on s'és vist que els venguin als supermercats???) o bé a les estacions dels transports anomenats Bart, que connecten San Francisco amb la resta de poblacions del voltant (tipus Renfe) i si ja no és aquesta primera setmana, només els venen a les estacions del Bart! així que jo me n'he d'anar expressament a algun lloc d'aquests per a comprar-lo...

I ja per últim us volia penjar una foto del típic tipiquíssim tramvia de San Francisco, el dels guiris vaja!! fa una ruta pels llocs més famosos de la ciutat, vaja, que ve a ser un tipus Bus Turístic però a lo tramvia i a la americana! aquest és el famós que sempre es veu per la tele fent les pujades i baixades tan freqüents a la ciutat!!